به گزارش پل نگار خبر پیدا شدن اسناد فوق محرمانه انگلیس در یک ایستگاه اتوبوس، تنها نوک کوه یخ فضاحت اطلاعاتی دستگاههای اطلاعاتی غرب را نشان داد.
روز یکشنبه بود که بار دیگر مقامات بلندپایه امنیتی – نظامی بریتانیا پشت تریبون رفتند تا از مردم این کشور به دلیل سهلانگاری یکی از مأموران اطلاعاتی در حفاظت از اسناد فوق محرمانه عذرخواهی کنند.
ماجرا ازاینقرار بود که یک سری اسناد فوق محرمانه وزارت دفاع انگلیس که جزئیات بسیار محرمانهای مربوط به یک ناوشکن انگلیسی در دریای سیاه را نشان میداد، در یک ایستگاه اتوبوس پیدا شد. ابعاد این اشتباه برای کشوری که ادعای اشراف اطلاعاتی بر همه مناطق جهان را دارد شرمآور بود. اسناد فوقالذکر متشکل از ۵۰ صفحه در مکانی مرطوب در پشت ایستگاه اتوبوس منطقه کنت در جنوب شرقی انگلیس پیدا شده بود.
هراس همپیمانان انگلیس در منطقه از لو رفتن اسناد محرمانه
در میان مدارک یافته شده اسنادی در خصوص ناوشکن دیفندر در آبهای اوکراین نزدیک به شبهجزیره کریمه، اوضاع نظامی و امنیتی در افغانستان پس از خروج نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از این کشور، صادرات تسلیحات و تجهیزات نظامی به کشورهای همپیمان و یادداشتهایی از آخرین مذاکرات دفاعی آمریکا – انگلیس وجود داشت.
مقامات انگلیس که بهشدت دستپاچه شده بودند شروع به توجیه این اشتباه کردند. سخنگوی وزارت دفاع انگلیس گفت یکی از کارکنان این وزارتخانه خبر گمشدن این اوراق محرمانه دفاعی را گزارش داده بود. دولت لندن اعلام کرد عملیات تحقیق در مورد علت وقوع این حادثه آغاز شده است. حزب کارگر انگلیس این اشتباه بزرگ را خجالتآور دانسته و از همه وزرای کابینه انگلیس خواست به مردم اطمینان دهند که امنیت ملی با این کار تضعیف نشده است.
بسیاری از کشورهای همپیمان انگلیس و آمریکا که همکاری اطلاعاتی، امنیتی و نظامی با این دو کشور قدرتمند غربی دارند به تکاپو افتادهاند که مبادا یکی از همین روزها اسناد فوق سری از آنها نیز در گوشه یک رستوران یافته شود
جان هیلی وزیر دفاع در سایه حزب کارگر انگلیس گفت: مفقود شدن اسناد طبقهبندیشده که طیف وسیعی از حوزههای حیاتی امنیت ملی را پوشش میدهد، شرمآور و نگرانکننده است. وزرای کابینه باید به مردم اطمینان دهند که امنیت ملی تضعیف نشده، عملیات امنیتی یا نظامی تحت تأثیر قرار نگرفته و رویههای مناسب برای تضمین تکرار نشدن این رویدادها جریان دارد.
نکته اینجاست که بسیاری از کشورهای همپیمان انگلیس و آمریکا بهعنوان اعضای اصلی ناتو که همکاری اطلاعاتی، امنیتی و نظامی با این دو کشور قدرتمند غربی دارند نیز به تکاپو افتادهاند که نکند یکی از همین روزها اسناد فوق سری از آنها در گوشه یک رستوران یافته شود، به دست رسانهها بیفتد و دودمانشان را به باد بدهد.
جعبه انگلیسی نخستوزیر در مترو!
حدود هشت سال پیش ماجرای جعبه مدارک نخستوزیر انگلیس هم خبرساز شد. شهریور سال ۱۳۹۲ (۲۰۱۳) بود که یکی از مسافران قطاری که نخستوزیر انگلیس در آن حضور داشت، اعلام کرد دیوید کامرون جعبه حامل اسناد محرمانه خود را به همراه کلید آن، در قطار جاگذاشته است. آن مسافر قطار که از آن جعبه عکس گرفته بود گفت: دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس درست همینجا نشسته بود. اگر میخواستم میتوانستم این جعبه را برداشته و فرار کنم.
این در حالی است که دفتر نخستوزیری انگلیس رو به توجیه این سهلانگاری امنیتی آورد و اعلام کرد که شایعات مبنی بر اینکه نخستوزیر این کشور جعبه حامل اسناد محرمانه امنیتی را روی میز قطار جاگذاشته و به بوفه رفته صحت ندارد.
جعبه مدارک محرمانه که دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس در قطار جا گذاشته بود
دفتر نخستوزیری انگلیس تأکید کرد که جعبه حامل اسناد محرمانه در قطار جاگذاشته نشده و محافظان کامرون تماموقت در آنجا حضور داشتند. کارشناسان اطلاعاتی بعداً گفتند که بهاحتمالزیاد اسناد موجود در آن، حاوی اطلاعات محرمانه درباره سوریه بوده است.
افشای اسناد محرمانه همکاری «ام آی ۶» با دیکتاتور سابق لیبی
سال ۲۰۰۸ هم باز همین نوع اشتباه که انگار به یکروند عادی در بالاترین سطح اطلاعاتی و امنیتی انگلیس تبدیلشده بر سر خط خبرها رفت و برای مدتها افکار عمومی داخل و خارج کشور را به خود مشغول کرد.
در آن سال یک مقام ارشد امنیتی انگلیس اسناد فوق محرمانه مرتبط با گروه تروریستی القاعده و وضعیت امنیتی عراق را دریکی از قطارهای متروی لندن جا گذاشت. آن اسناد فوق محرمانه که گفته میشد حاوی آخرین ارزیابی اطلاعاتی دولت انگلیس درباره گروه تروریستی القاعده و وضعیت عراق بوده بعداً توسط یکی از مسافران پیدا و به بی. بی. سی تحویل داده شد.
یک روز بعد دولت انگلیس روز اعلام کرد، مسئولی که این اسناد را در متروی لندن جا گذاشته بود از سمت خود معلق شده و بازپرسی از وی نیز شروع شده است احزاب مخالف ازجمله حزب محافظهکار و لیبرال دموکرات این حادثه را یک رخنه و شکاف عمیق امنیتی توصیف کردند و خواستار تشکیل کمیته تحقیق مستقل برای بررسی آن شدند.
به گزارش رسانههای انگلیس هفت صفحه از اسناد جامانده در مترو مهر طبقهبندی فوق محرمانه بریتانیا را داشتند و شامل آخرین ارزیابیهای اطلاعاتی دولت انگلیس درباره نقاط آسیبپذیر گروه القاعده بود. دیگر اسناد مربوط به بررسیهای وزارتخانههای امور خارجه و کشور انگلیس درباره القاعده و برخی اسناد دیگر نیز مربوط به ارزیابیهای وزارت دفاع درباره اوضاع عراق بود.
سنگینترین سهلانگاریهای امنیتی
در اکتبر همان سال، دولت انگلیس اعلام کرد که ریچارد جکسون ۳۷ ساله که اسناد فوق را در مترو جا گذاشته بود پس از تحقیق و بررسی مقصر شناخته شد و به پرداخت مبلغ دو هزار و ۵۰۰ پوند محکوم شد.
اسنادی که جکسون در مترو جا گذاشته بود تاپ سکرت یا فوق سری بودند و آنقدر حساس بودند که مهر تنها قابلمشاهده برای سرویس امنیتی انگلیس، آمریکا، کانادا و استرالیا بر آنها حک شده بود. این اسناد حاوی جزئیات بسیار مهمی در خصوص وضعیت القاعده در افغانستان و پاکستان بودند. در این اسناد اسامی افراد و مکانهای مهمی بودند که برای دشمنان انگلیس بسیار بااهمیت بودند.
جکسون زمانی که اسناد را گم کرده بود از جانب وزارت دفاع به دفتر کابینه دولت مأمور شده بود. دادستان از اینکه افشای این اسناد زیان فراوانی برای امنیت ملی و روابط کشور با جهان در برداشت خواهان اعمال مجازاتی شدید برای جکسون شده بود، اما دادگاه برای وی سه ماه زندان یا پرداخت جریمه تعیین کرد.
در آن دهه قضیه جکسون تنها فضاحت اطلاعاتی دولت نبود. در نوامبر سال ۲۰۰۸ دیسکی که حاوی اطلاعات فرزندان ۲۵ میلیون انگلیسی بود گم شد و در ژانویه ۲۰۰۷ هم جزئیات استخدام حدود ۶۰۰ هزار نفر بهوسیله یک افسر نیروی دریایی مفقود شده بود.
دهها سند در باره اقدامات استرالیا در حفاظت از امارات در مقابل تهدیدات ادعایی ایران، عملیات جاسوسی علیه همسایگان استرالیا، نحوه تعقیب و شناسایی افراد مظنون به تروریسم و اقدامات جنگی نیروهای نظامی استرالیا در افغانستان مفقود شده بودند
در فوریه سال ۲۰۱۸ هم یک مورد مشابه امنیتی، اما اینبار در همپیمان اصلی انگلیس یعنی استرالیا رخ داد. دفتر نخستوزیر استرالیا پذیرفت که یک سری فایل حاوی پروندههای محرمانه در یک فروشگاه فروش وسایل دستدوم در کانبرا در استرالیا یافته شده است. چند روز پسازآنکه مطالبی در خصوص این کمدها در سراسر رسانهها پراکنده شد، مارتین پارکینسون رئیس دفتر نخست وزیر بیانیهای صادر و اعتراف کرد که دفتر وی مسئول این سهلانگاری بوده است.
پروندههای فوق سری دولتی استرالیا در فروشگاه لوازم دسته دوم
موسسه خبری ای. بی. سی این رسوایی امنیتی را کمدهای کابینه لقب داد و نوشت دو کمد قفلشده حاوی پروندههای بسیار مهم دولتی که در جریان یک مزایده فروخته شده بود در فروشگاهی در کانبرا یافت شدند. کابینه دولت هم اعلام کرد همه پروندههای موجود در آن فایلها فوق محرمانه بودند.
رسانهها هم فاش کردند پروندههای درون فایلها حاوی جزئیاتی در خصوص تخلفات امنیتی بودند ازجمله یک حسابرسی که نشان میداد پلیس فدرال استرالیا حدود ۴۰۰ پرونده امنیتی را در فاصله سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ گم کرده بود. اسنادی که پلیس فدرال استرالیا گم کرد مربوط میشد به حیطه فعالیت کمیته امنیت ملی کابینه فدرال استرالیا که مسئولیت کنترل امنیت کشور، اطلاعات دفاعی و جاسوسی، استقرار نیروهای نظامی، تصویب احکام قتل، بازداشت و نیز عملیات تهاجمی را در بر میگرفت.
پروندههای فوقالذکر همچنین حاوی ۲۰۰ سند حساس رمزدار فوق محرمانه از دوره پینی وانگ وزیر دارائی وقت استرالیا بود.
۱۹۵ سند هم مربوط به اقدامات استرالیا در حفاظت از امارات متحده عربی در مقابل تهدیدات احتمالی ایران، خلاصه مقالات امنیت ملی، عملیات جاسوسی علیه همسایگان استرالیا، نحوه تعقیب و شناسایی افراد مظنون به تروریسم و اقدامات جنگی نیروهای نظامی استرالیا در افغانستان بودند. به عبارتی پروندههایی که در آن دو کمد قرار داشتند مشروح توضیحات درباره اقدامات بسیار مهم همه نخستوزیرهای استرالیا از جان هاوارد تا تونی ابوت را در خود داشتند.
“توخود حدیث مفصل بخوان از این مجمل” بهترین جملهای است که میتواند اوضاع وخیم حفاظت از اسرار مهم کشورهایی همچون انگلیس و استرالیا و دل بستن برخی کشورها به آنها را مشخص کند.
منبع: آنا
انتهای پیام/